
Transmise din generatie in generatie, traditiile si obiceiuri de nunta din zona Banatului sunt pline de farmec. Le regasim si astazi la unele nunti din Timisoara, Lugoj sau Resita. Iata cateva dintre ele:
Strigarea in biserica – preotul vesteste nunta care urmeaza cu 3 saptamani inainte de marele eveniment, pentru ca nicio piedica sa nu li se puna in cale viitorilor insuratei.
Petitul. Mirele va merge la casa fetei pentru a o cere de sotie de la parinti. Acestia il vor pacali aducandu-i pe rand, mai intai o batrana din sat, apoi o fetita si abia la urma pe viitoarea lui mireasa.
Cavalerilor de onoare li se spune giveri sau givari. Acestia sunt usor de recunoscut pentru ca poarta o banda lata, tesuta in casa si ornata cu flori. De obicei se pun doua perechi de giveri mari si cateva perechi de giveri mici, in functie de dorinta mirilor.
Rolul lor incepe prin a invita oamenii la nunta, cu o plosca cu rachiu. Cei care beau inseamna ca vor veni la nunta. In ziua evenimentului, giverii mari merg sa ia nasii de acasa, intind o hora cu acestia in curtea casei sau in fata blocului, dupa care pleaca cu alaiul, cu steagul in frunte, spre casa mirelui. Giveritele mari sunt cele care il scot pe mire din casa, mai intind o hora si apoi merg impreuna spre mireasa. Singurii care intra in casa miresei sunt giverii mari. Ei vad primii mireasa si o scot afara unde pornesc hora miresei. De aici pleaca tot alaiul spre starea civila si biserica.
Alaiul de nunta are steagul in frunte, ornat cu panglici colorate, clopotei, naframe si flori. Purtatorul steagului este urmat de giverii mari cu mireasa, giveritele mari cu mirele in spatele lor si apoi celelalte perechi de giveri. Nasii pot merge fie impreuna, ca pereche, fie pot fi condusi si ei de giveri.
Giverii mici trebuie sa participe la toate horele si sa asigure buna dispozitie la petrecere. Alaturi de giverii mari vor pazi cu mare grija mireasa, pentru ca nu cumva sa fie furata.
Jocul miresei are loc a doua zi dupa nunta, la casa miresei, si este rasplatit de nuntasi cu bani.
Darurile pentru nasi se ofera a doua zi dupa nunta ca semn al recunostintei pentru ajutorul acordat.
Daca si tu urmeaza faci nunta in zona Banatului te invitam sa descoperi cele mai importante restaurante si sali de nunta din Timisoara, saloane de nunti din Lugoj sau restaurante pentru nunti din Resita.