
Un lucru e sigur, planificarea unei nunti nu e niciodata ceva usor de facut. Daca mai sunt doar cateva saptamani pana la ziua cea mare si nu ati ales inca vinul, nu intrati in panica, va dam o mana de ajutor. Experienta senzoriala va fi una desavarsita doar atunci cand ceea ce mananci se va potrivi perfect cu ceea ce bei.
Doua reguli de baza in asortare:
- Daca mancarea este dulce, atunci si vinul trebuie sa fie dulce, intrucat zaharul din mancare scade perceptia de dulceata si a aromelor de fruct din vin. Mancarurile dulci pot face un vin sa para foarte acru, daca vinul nu are si el ceva zahar.
- Daca mancarea este acrisoara, si vinul trebuie sa fie acrisor, pentru ca acidul din mancare taie acidul din vin. Daca vinul are acidiate scazuta si-l asortam cu o mancare acrisoara, el va parea atunci plat, rasuflat.
In functie de sezon in care are loc nunta, vinul trebuie ales astfel:
- vara: vinurile seci, acrisoare, moderat alcoolice;
- iarna: vinurile rosii si tari, care incalzesc si tonifica organismul;
- primavara: vin pelin alb sau rosu, sau vin sec superior alb;
- toamna: vinuri tinere, total fermentate, usor dulcege;
Ordinea in care se servesc vinurile in timpul mesei este urmatoarea:
- vinurile slab alcoolizate inaintea celor mai alcoolizate;
- vinurile seci si apoi cele dulci;
- se debuteaza cu cele albe si se continua cu cele rosii;
- vinurile noi si apoi cele vechi;